Hoe ontstaat overbeharing?

De haargroei van de mens is genetisch bepaald en afhankelijk van leeftijd, ras en hormonale factoren. Nadat een haar is aangemaakt in het haarzakje (haarfollikel) duurt het maanden of jaren voordat deze uitvalt. Na een rustperiode – variërend van zes weken tot anderhalf jaar – groeit er uit het haarzakje weer een nieuwe haar. Slechts een deel van onze haren is dus zichtbaar. Als het na het epileren of harsen lijkt of de haar al na een week weer terugkomt, gaat het in werkelijkheid om een andere haar die er precies naast groeit.

Onze genen en onze hormonen bepalen waar er op het lichaam haar verschijnt, ze bepalen de hoeveelheid en de dikte van de haren en uiteindelijk dus of we licht of (te) zwaar behaard zijn.

Oorzaak van overbeharing

Er hoeft geen specifieke oorzaak te zijn voor uw storende haargroei. Haargroei wordt gedeeltelijk gestuurd door hormonen. Overbeharing kan ook aangeboren zijn. Haarzakjes zijn gevoelig zijn voor mannelijke hormonen (androgenen). Bij sommige vrouwen wordt een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed aangetroffen. Daarom raden wij u aan om altijd eerst uw huisarts te raadplegen.
Veel gewichtsverlies en medicatiegebruik zijn tevens veel voorkomende redenen van overbeharing.

Hormonale schommelingen

Bij de overgang neemt de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen af waardoor het mannelijk hormoon de overhand neemt. Dit is een natuurlijk verschijnsel.
 Ook zwangerschapshormonen kunnen een tijdelijke overbeharing geven. Het stoppen of veranderen van anticonceptiemiddel of spiraal heeft invloed op de hormoonhuishouding. Hormoonschommelingen kunnen soms een lichte activatie van de haarzakjes in het gezicht geven maar ook bij de bikinilijn, tepelhoven en de navel.

Aanleg

Een verhoogde gevoeligheid voor androgenen komt voor in familiepatronen. Overmatige gezichtsbeharing verschilt ook per ras en cultuur. Vrouwen met een licht getinte huidskleur hebben over het algemeen een sterkere haargroei dan vrouwen met een blanke huid. Dit is in landen rond het Middellandse Zeegebied heel normaal dus spreek je eigenlijk niet echt van ‘overbeharing’. Wel kan het cosmetisch gezien als storend ervaren worden. Uiteraard is deze haargroei te behandelen door middel van ontharingstechnieken.

Menu