Je hebt vast wel van ouderdomsvlekken gehoord. Deze vlekken kun je in je gezicht krijgen, maar ook op andere plaatsen op je lichaam als je ouder wordt. Zowel mannen als vrouwen kunnen hiermee te maken krijgen. Vaak krijg je er pas na je 50ste mee te maken, maar soms kan het ook ontstaan als je jonger bent. Het zijn onschuldige vlekken, maar toch kan het je soms onzeker maken. Wanneer moet je ouderdomsvlekken verwijderen en wat zijn de mogelijkheden? Daar leggen we je in dit artikel meer over uit.
Ontstaan ouderdomsvlekken
Iedereen kan met ouderdomsvlekken te maken krijgen, dit is namelijk een gevolg van huidveroudering. Wanneer je ze krijgt en hoeveel je er krijgt, is per persoon verschillend. Maar erfelijkheid speelt hierin wel een rol. Blootstelling aan de zon heeft hier ook invloed op. Als je huid veel zonlicht heeft gezien, dan krijg je over het algemeen ook meer ouderdomsvlekken. Het zijn een soort donkere verkleuringen en je kunt regelmatig last krijgen van nieuwe vlekken. Ze kunnen soms grote afmetingen aannemen en dat kan iemand onzeker maken. Ouderdomsvlekken behandelen is daarom een mogelijke optie. De donkere vlekken kunnen worden weggehaald, zonder dat een behandeling pijn moet doen (als je voor een laserbehandeling kiest).
Soorten ouderdomsvlekken
Er bestaan verschillende soorten ouderdomsvlekken en dat zijn:
Levervlekken, ook wel Lentigo Solaris genoemd. Deze kom je het meeste tegen en noemen ze ook wel zonnevlekken.
Ouderdomswratten, ook wel Verruca Seborrhoica genoemd. Meestal hebben deze de vorm van een wrat of lijken ze op bloemkool.
Bloedblaartjes, ook wel seniele angiomen genoemd. Deze zijn te herkennen aan de kleur, ze zijn meestal rood of paars.
Dan zijn er nog de witte ouderdomsvlekken. Je hebt naast de donkere ouderdomsvlekken dus ook witte vlekken. Deze komen vaak voor op je armen en benen.
Hoe werkt het verwijderen van ouderdomsvlekken?
Als je denkt aan ouderdomsvlekken verwijderen, dan is het fijn om te weten dat het mogelijk is. Het kan eenvoudig via een laserbehandeling. Deze behandelingen duren ongeveer een kwartier tot een half uur en als je dan een paar behandelingen hebt gehad, meestal één tot drie, dan zijn ze vaak helemaal verwijderd. Ouderdomsvlekken verwijderen is dus wel degelijk mogelijk, sommige mensen kiezen hier bewust voor omdat het hen onzeker maakt. Als je ze hebt laten weghalen, dan zien anderen ze niet meer en jij ook niet.
Mocht je last hebben van pigmentvlekken, dan is het wel belangrijk dat de aanmaak van pigment (zoveel als mogelijk) voorkomen wordt. Je moet bijvoorbeeld factor 50 gebruiken als je ouderdomsvlekken wil voorkomen.
Een andere manier van ouderdomsvlekken verwijderen is gebruik maken van vloeibare stikstof. Dit zal wel wat meer pijn doen en je hebt wel een grotere kans op littekens als de behandelingen klaar zijn.
Specialist benaderen voor ouderdomsvlekken verwijderen
Bij ouderdomsvlekken verwijderen, moet je altijd een specialist raadplegen. De laserbehandeling moet een professional uitvoeren. Je kunt bij een specialist altijd eerst op een vrijblijvend consult om de huid te laten beoordelen. Soms hebben ze veel weg van gewone moedervlekken, maar een specialist kan nagaan of het over ouderdomsvlekken gaat of niet. Meestal zijn het bruine vlekken en die kunnen op verschillende plaatsen ontstaan, voornamelijk armen en benen zijn erg ‘geliefd’. Wil jij graag weer een stralende huid? Ouderdomsvlekken voorkomen? Let dan goed op als je gaat zonnen en volg het advies op van de specialist als je je hebt laten behandelen. UV straling kan namelijk erg veel invloed hebben op je huid.